Content Management Powered by CuteNews
STALNA MISLIJA REPUBLIKE SRBIJE PRI OEBS I DRUGIM MEĐUNARODNIM ORGANIZACIJAMA - BEČ
| |     ћирилица | english  
Naslovna
Demokratska kontrola bezbednosnih snaga i uloga Parlamenta

Parlamentarni nadzor bezbednosnih snaga i načini rešavanja izazova njegove implementacije bili su fokus zasedanja Foruma za bezbednosnu saradnju održanog u okviru srpskog predsedavanja, 27. septembra, u Beču.

Marija Obradović, šef Komiteta za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije, ukazala je da je za proces implementacije demokratske kontrole potrebno vreme i napor.

U Srbiji, odgovornost za nadzor vojske i policije počiva u okviru skupštinskog Komiteta za odbranu i unutrašnja pitanja, dok je parlamentarna kontrola bezbednosnih službi dodeljena zasebnom Komitetu - oba ustanovljena 2012. godine. Obradović je istakla da su dve nedavno ustanovljene prakse ojačale nadzor Skupštine Srbije, naime održavanje redovnih brifinga Komiteta od strane ministara, kao i javnih rasprava.

 

 

Tokom protekle četiri godine, uspostavljena je praksa redovnog prisustva ministara unutrašnjih poslova i odbrane pred komitetima, koji se ujedno i uživo emituju na internet portalu Skupštine Srbije.

Sa druge strane, Obradović je naglasila da je situacija drugačija u vezi sa Komitetom za kontrolu bezbednosnih službi, s obzirom da su ove sesije zatvorene za javnost.

„Najveći izazov jeste uspostavljanje balansa između potrebe da rad skupštinskih komiteta bude transparentan i potrebe da se zaštite poverljive informacije, od značaja za nacionalnu bezbednost“, izjavila je Obradović.


Verzija za štampu
Vesti
Ambasador Filipović i general-major Mojsilović na Godišnjoj preglednoj bezbednosnoj konferenciji OEBS
Uloga Sporazuma o pod-regionalnoj kontroli naoružanja u izgradnji poverenja na Zapadnom Balkanu
Doprinos bezbednosnih snaga u upravljanju velikih migracionih tokova – Zajedničko zasedanje Foruma za bezbednosnu saradnju i Stalnog saveta OEBS
Demokratska kontrola bezbednosnih snaga i uloga Parlamenta
Regionalni napori u borbi protiv nezakonite trgovine streljačkim i lakim naoružanjem u Jugoistočnoj Evropi
Uloga vojske u implementaciji Rezolucije SB UN o ženama, miru i bezbednosti 1325 razmatrana na zasedanju Foruma za bezbednosnu saradnju OEBS
Na početku predsedavanja Forumom za bezbednosnu saradnju OEBS, Srbija najavljuje suštinsku raspravu o najvažnijim bezbednosnim pitanjima
PREDSEDAVANJE SRBIJE FORUMOM za BEZBEDNOSNU SARADNJU OEBS
Učešće Republike Srbije na sastanku Strukturalnog dijaloga u okviru OEBS-a.
Otvoreni konkurs za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću u Beogradu
60. zasedanje Komisije za opojne droge (CND)
Predstavljanje projekta CASM na Forumu za bezbednosnu saradnju
Učešće Stalne misije Republike Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču na UN humanitarnom bazaru
- VAŽNO -
Mediteranska konferencija OEBS - Mladi severno i južno od Sredozemnog mora: Suočavanje sa bezbednosnim izazovima i poboljšavanje prilika
SAOPŠTENJE
18.05.2016.
14.03.2016.
01.03.2016.
21.09.2015.
23.06.2015.
30.11.2014.
Arhiva vesti