Content Management Powered by CuteNews
STALNA MISLIJA REPUBLIKE SRBIJE PRI OEBS I DRUGIM MEĐUNARODNIM ORGANIZACIJAMA - BEČ
| |     ћирилица | english  
Naslovna
Državni sekretar Tončev posetio Stalnu misiju R. Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču (15.05.2020)

 Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev, zadužen za nadzor rada diplomatsko-konularne mreže Republike Srbije, obišao je Stalnu misiju Republike Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču i upoznao se sa načinom rada Misije u vanrednim okolnostima, izazvanim pandemijom zarazne bolesti COVID-19. 

 Državni sekretar Tončev razgovarao je sa stalnom predstavnicom R. Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, amb. Roksandom Ninčić, o normalizaciji radnog procesa Misije nakon ukidanja vanrednog stanja u R. Srbiji, a u skladu sa zdravstvenom situacijom, propisima i epidemiološkim merama u Austriji, i ponudio svu neophodnu pomoć Ministarstva spoljnih poslova u daljoj primeni preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 nakon ukidanja vanrednog stanja. Ambasador Filipović i general-major Mojsilović na Godišnjoj preglednoj bezbednosnoj konferenciji OEBS

Delegacija Republike Srbije, koju su predvodili v.d. pomoćnika  ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović i pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane general-major Milan Mojsilović, učestvovala je na Godišnjoj preglednoj bezbednosnoj konferenciji OEBS, održanoj od 26. do 28. juna u Beču.

Ova konferencija se održava svake godine, saglasno odluci Ministarskog saveta iz decembra 2002. godine i predstavlja najznačajniji skup OEBS-a u političko-vojnoj dimenziji.

U toku trodnevnog rada razmotrena su pitanja evropske bezbednosti i razmenjena mišljenja o ključnim bezbednosnim izazovima  i doprinosu koji daje OEBS u suočavanju sa  njima. Održane su posebne sesije posvećene obezbeđivanju stabilnosti u regionu OEBS-a u kontekstu razvoja situacije u Ukrajini; izgradnji bezbednosti i poverenja u regionu OEBS-a, strukturnom  dijalogu; upravljanju krizama i postkonfliktnoj rehabilitaciji, kontroli naoružanja i izazovima koje donose migracije i transnacionalne pretnje.Ambasador Filipović i general Mojsilović učestvovali su i izlagali prilikom otvaranja skupa i na sesijama posvećenim strukturalnom  dijalogu, kontroli naoružanja i izazovima koje donose migracije i transnacionalne pretnje, kao i terorizam.Uloga Sporazuma o pod-regionalnoj kontroli naoružanja u izgradnji poverenja na Zapadnom Balkanu

 

Postignuti rezultati Sporazuma o pod-regionalnoj kontroli naoružanja razmatrani su na sastanku Foruma za Bezbednosnu saradnju 25. oktobra 2017. godine u Beču. Sporazum služi kao okvir za saradnju BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbiju u promovisanju mira i stabilnosti u regionu.

Branimir Filipović, pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, istakao je da Sporazum predstavlja značajan dodatni faktor u kontekstu konsolidacije pomirenja, bezbednosti i stabilnosti u regionu. Takođe je izjavio da Sporazum predstavlja uspešan model post-konfliktne rehabilitacije, koji može biti iskorišćen u rešavanju konflikata u drugim regionima OEBS, pod uslovom da sve strane konflikta pokažu spremnost za sprovođenje postignutih dogovora.

Filipović je takođe podvukao da su postignuti uspesi u okviru režima kontrole naoružanja, rezultat prvenstveno političke volje država potpisnica da se dostignu ciljevi definisani u Sporazumu. Ukazao je na značajnu OEBS-a i podršku pruženu od strane država Kontakt-grupe – SAD, Ruske Federacije, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije. Ove zemlje, koje dele status verifikatora, nastavljaju da prate implementaciju Sporazuma.

Okvir za pregovore o Sporazumu o pod-regionalnoj kontroli naoružanja, potpisanom 1996. godine, uspostavljen je na osnovu Člana IV, Aneksa 1-B Dejtonskog mirovnog sporazuma, te je poznatiji kao Sporazum o Članu IV. Glavne odredbe Sporazuma ograničavaju nabavku pet kategorija naoružanja, uključujući tenkove, artiljerijsko naoružanje (preko kalibra 75mm), oklopna vozila, borbene avione i borbene helikoptere.Doprinos bezbednosnih snaga u upravljanju velikih migracionih tokova – Zajedničko zasedanje Foruma za bezbednosnu saradnju i Stalnog saveta OEBS

 

Beč, 18. oktobar 2017. godine – Uloga bezbednosnih snaga u podršci nacionalnim Vladama u upravljanju migracionih kriza bila je fokus današnje debate Foruma za bezbednosnu saradnju, organizovanog pod predsedavanjem Srbije.

 

Govornici su naglasili značaj konsolidovanih napora bezbednosnih snaga u regulaciji migracija, posebno u kontekstu borbe protiv trans-nacionalnih pretnji kao što je krijumčarenje ljudi na migracionim rutama. Takođe su ukazali da migracioni tokovi, kada se ne upravljaju u skladu sa principima ljudskih prava, na sveobuhvatan i koordinisan način, imaju potencijal da podriju međunarodnu saradnju, stabilnost i bezbednost.

 

Vladimir Rebić, generalni direktor Policije R.Srbije, istakao je da bi odgovor u upravljanju migracionim tokovima trebalo da bude snažan - na nacionalnom, regionalnom, Evropskom i međunarodnom nivou, kroz međusobnu saradnju i pružanje pomoći. Rebić je ukazao da Vlada Srbije trenutno nastoji da izađe u susret potrebama velikog broja izbeglica u zemlji, na efikasan i human način.

 

 

Vlada Srbije je 2015. godine razvila nacrt akcionog plana kao odgovor na povećan priliv izbeglica i migranata, kojim su identifikovane relevantne institucije i organizacije, konkretni zadaci, mere i aktivnosti koje je potrebno sprovesti, kao i alokacija potrebnih resursa za rešavanje ovog pitanja.Demokratska kontrola bezbednosnih snaga i uloga Parlamenta

Parlamentarni nadzor bezbednosnih snaga i načini rešavanja izazova njegove implementacije bili su fokus zasedanja Foruma za bezbednosnu saradnju održanog u okviru srpskog predsedavanja, 27. septembra, u Beču.

Marija Obradović, šef Komiteta za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije, ukazala je da je za proces implementacije demokratske kontrole potrebno vreme i napor.

U Srbiji, odgovornost za nadzor vojske i policije počiva u okviru skupštinskog Komiteta za odbranu i unutrašnja pitanja, dok je parlamentarna kontrola bezbednosnih službi dodeljena zasebnom Komitetu - oba ustanovljena 2012. godine. Obradović je istakla da su dve nedavno ustanovljene prakse ojačale nadzor Skupštine Srbije, naime održavanje redovnih brifinga Komiteta od strane ministara, kao i javnih rasprava.

 

 

Tokom protekle četiri godine, uspostavljena je praksa redovnog prisustva ministara unutrašnjih poslova i odbrane pred komitetima, koji se ujedno i uživo emituju na internet portalu Skupštine Srbije.

Sa druge strane, Obradović je naglasila da je situacija drugačija u vezi sa Komitetom za kontrolu bezbednosnih službi, s obzirom da su ove sesije zatvorene za javnost.

„Najveći izazov jeste uspostavljanje balansa između potrebe da rad skupštinskih komiteta bude transparentan i potrebe da se zaštite poverljive informacije, od značaja za nacionalnu bezbednost“, izjavila je Obradović.Regionalni napori u borbi protiv nezakonite trgovine streljačkim i lakim naoružanjem u Jugoistočnoj Evropi

Beč, 20. septembra

 

Učesnici 862. zasedanja Foruma za bezbednosnu saradnju pod predsedavanjem Republike Srbije  razgovarali su o regionalnim naporima u borbi protiv nezakonite trgovine streljačkim i lakim naoružanjem u Jugoistočnoj Evropi.

 

 

 

Aleksandar Radomirović, načelnik Odeljenja za forenziku Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije predstavio je nacionalni pravni okvir i rezultate policije u sprečavanju krijumčarenja streljačkog i lakog naoružanja. Slobodan Bošković je govorio o aktivnostima Centra za kontrolu streljačkog i lakog naoruzanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC) u regionu. Analitičar Europola Martin van der Meij, podelio je iskustva Organizacije u oblasti saradnje sa nadležnim vlastima u državama učesnicama OEBS.

 

Njihove interesantne i stimulativne prezentacije podstakle su aktivnu debatu na sastanku.Uloga vojske u implementaciji Rezolucije SB UN o ženama, miru i bezbednosti 1325 razmatrana na zasedanju Foruma za bezbednosnu saradnju OEBS

Beč, 13. septembar 2017. godine – Vojska igra značajnu ulogu u implementaciji Rezolucije 1325 kroz povećavanje zastupljenosti žena u oružanim snagama i kroz povećanje njihove uloge u konfliktnim i mirovnim operacijama, naglasili su govornici na zasedanju Foruma za bezbednosnu saradnju OEBS koje je održano danas u organizaciji srpskog predsedavanja.

 

 

Otvarajući zasedanje, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Zoran Đorđevic, najavio je da je Srbija započela implementaciju drugog Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije SB UN 1325 o Ženama, miru i bezbednosti za period 2017-2020, koji je usvojen u maju ove godine.

 

Drugi NAP “sadrži aktivnosti usmerene ka sprečavanju nasilja nad ženama u multinacionalnim operacijama, u konfliktnoj i post-konfliktnoj rehabilitaciji društva, kao i u kriznim i vanrednim situacijama”, izjavio je Đorđevic. Dodao je i da novi NAP predviđa koordinatore zadužene za implementaciju Plana na svim nivoima. “Neka ministarstva, uključujući Ministarstvo odbrane, za ovo su odredili ne samo ljudska, već i finansijska sredstva”, ukazao je Đorđevic.

 

 “Vlada Republike Srbije je posvećena zaštiti prava žena i promovisanju ciljeva Rezolucije SB UN 1325 u Srbiji, kao i na međunarodnom nivou”, naglasio je ministar.Na početku predsedavanja Forumom za bezbednosnu saradnju OEBS, Srbija najavljuje suštinsku raspravu o najvažnijim bezbednosnim pitanjima

Beč, 06. septembar 2017 – Srbija će se truditi da ojača fokus OEBS na političko- vojnu bezbednost kroz razgovore i konsultacije o bezbednosti i stabilnosti u regionu OEBS, izjavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Ivica Dačić na otvaranju prve sednice Foruma za bezbednosnu saradnju pod srpskim predsedavanjem danas u Beču.

Dačić je naglasio se region suočava s brojnim izazovima, kao što su rastuća radikalizacija i terorizam, kretanja migranata i izbeglica, zloupotreba informaciono-komunikacionih tehnologija i krijumčarenje ljudi, droge i oružja, koji ugrožavaju ukupnu bezbednosnu situaciju u Evropi.

„Dok OEBS i dalje traga kako najbolje da odgovori na te izazove, jasno je da se s njima uspešno može suočiti samo kroz zajedničke napore država učesnica“, izjavio je Dačić.

U vezi sa strukturalnim dijalogom, koji je pokrenut da bi se poboljšalo razumevanje aktuelnih i budućih izazova u regionu OEBS, izrazio je nadu da će ga „države učesnice prihvatiti kao metod za deeskalaciju tenzija“ i najavio za oktobar specijalni zajednički sastanak Foruma i Stalnog saveta OEBS na ovu temu.

Dačić je rekao da će tokom predsedavanja Forumom Srbija nastaviti napore za povećavanje zastupljenosti žena u oružanim snagama, s posebnim fokusom na ulogu sektora odbrane u primeni rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o ženama, miru i bezbednosti.

Tokom srpskog predsedavanja Forumom, raspravljaće se i o kontroli konvencionalnog naoružanja i merama za izgradnju poverenja i bezbednosti; regionalnim naporima za suzbijanje nezakonite trgovine streljačkim i lakim naoružanjem; pomoći snaga bezednosti civilnim vlastima u migrantskoj krizi i ulozi parlamenata u kontroli oružanih i snaga bezbednosti. Poseban sastanak biće posvećen projektima OEBS u oblasti streljačkog i lakog naoružanja i zaliha konvencionalne municije.

Srbija će predsedavati Forumom za bezbednosnu saradnju OEBS do kraja godine.PREDSEDAVANJE SRBIJE FORUMOM za BEZBEDNOSNU SARADNJU OEBS

Republika Srbija će do kraja godine predsedavati Forumom za bezbednosnu saradnju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Forum je najvažnije mesto za razmatranje vojno-političkih aspekata bezbednosti u okviru OEBS. Cilj Foruma je jačanje vojne bezbednosti, stabilnosti i saradnje u Evropi, kao i primena mera za izgradnju poverenja kroz diskusije među zemljama-učesnicama OEBS.

 

Kao predsedavajuća, Srbija je posvećena otvorenom dijalogu o temama na dnevnom redu Foruma za bezbednosnu saradnju. U saradnji sa Trojkom, Sekretarijatom i predsedavanjem OEBS pripremljen je bogat, raznovrstan i balansiran program rada sa fokusom na jačanje vojno-političke bezbednosti u regionu OEBS kroz seriju bezbednosnih dijaloga. Njihov cilj je razmena mišljenja, ideja i iskustava o unapređenju stabilnosti, u duhu inkluzivnosti, transparentnosti i saradnje.

 

Predsedavanje Srbije Forumom će 06. septembra otvoriti prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.Učešće Republike Srbije na sastanku Strukturalnog dijaloga u okviru OEBS-a.

Beč, 7 april 2017. godine

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović predvodio je delegaciju Ministarstva spoljnih poslova na prvom tematskom sastanku Strukturalnog dijaloga o aktelnim i budućim bezbednosnim izazovima i rizicima u regionu OEBS-a, koji je održan u Beču,  7. aprila 2017. godine. Tema ovog sastanka se odnosila na „Saglasna i suprostavljena poimanja pretnji u regionu OEBS-a“.

Na ministarskom sastanku OEBS, koji je održan u Hamburgu, decembra 2016. godine, ministri 57 država učesnica OEBS su se saglasili da se otpočne sa ovim strukturalnim dijalogom, usvajajući Deklaraciju („od Lisabona do Hamburga“) povodom 20 godina uspostavljanja okvira OEBS-a za kontrolu naoružanja.   
 
Učestvujući na ovom skupu, ambasador Filipović je istakao da Republika Srbija podržava Strukturalni dijalog koji na osmišljen, transparentan i inkluzivan način treba da otvori vrata suštinskim i produktivnim razgovorima o pitanjima suzbijanja bezbednosnih rizika u regionu OEBS-a, kao i da bude instrument za izgradnju poverenja i jačanja saradnje država učesnica OEBS-a u ovoj oblasti. Otvoreni konkurs za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću u Beogradu

http://www.osce-vienna.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Tender_-_Zoran_Djindjic_spomenik.pdf60. zasedanje Komisije za opojne droge (CND)

Od 13-17. marta 2017. godine, u Beču, održano je 60. zasedanje Komisije za opojne droge. Delegacija Republike Srbije imala je aktivno učešće na sastanku, kao i u pratećim događajima održanim na marginama konferencije.Predstavljanje projekta CASM na Forumu za bezbednosnu saradnju

Zasedanje Foruma za bezbednosnu saradnju (FSC) Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OSCE), u čijem radu učestvuje 57 zemalja, održano je 30. novembra u Beču. Na forumu su, između ostalog, predstavljeni rezultati u dosadašnjoj realizaciji Programa za upravljanje zalihama konvencionalne municije (CASM) u Republici Srbiji koje je predstavio general-major Bojan Zrnić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije, koji je i predsedavajući Izvršnog odbora programa CASM.Učešće Stalne misije Republike Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču na UN humanitarnom bazaru

 

Stalna misija Republike Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču i ove godine je učestvovala na UN humanitarnom bazaru, koji se tradicionalno održava u sedištu Ujedinjenih nacija u Beču.

Na ovoj humanitarnoj manifestaciji učestvovali su predstavnici više od 90 država, a sav prikupljeni novac doniran je u humanitarne svrhe za pomoć deci oboleloj od raka, između ostalog i u zemljama Jugoistočne Evrope.

Učešće Republike Srbije na ovogodišnjem UN bazaru svojim donacijama podržale su brojne domaće kompanije (Atlantic Grupa - Bakina Tajna, Jaffa, Kafeterija, Podrum Radovanović, Vinarija Kovačević, Intersistem i dr). Pored humanitarnog karaktera ove manifestacije, predstavljanjem domaćih proizvoda zajednički smo doprineli boljoj promociji naše države u svetu.- VAŽNO -

OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUĐENjA NEPOKRETNOSTI – OTUĐENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mediteranska konferencija OEBS - Mladi severno i južno od Sredozemnog mora: Suočavanje sa bezbednosnim izazovima i poboljšavanje prilika

Mediteranska konferencija OEBS sa temom Mladi severno i južno od Sredozemnog mora: suočavanje sa bezbednosnim izazovima i poboljšavanje prilika održana je 5-6. oktobra u Beču. Na konferenciji su razmotreni uloga i položaj mladih u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i njihova zaštita u kontekstu migrantske krize.

Delegaciju Srbije predvodila je ambasador Roksanda Ninčić, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova, koja je podsetila da su teme ovogodišnje Mediteranske konferencije bile visoko na listi prioriteta našeg predsedavanja OEBS 2015, odnosno našeg predsedavanja Mediteranskom Kontakt grupom tokom 2014. godine. Istakla je da akutelni bezbednosni izazovi danas možda više nego ikada ukazuju na povezanost između dešavanja na Mediteranu i stabilnosti u regionu OEBS, a da su upravo mladi populacija koja je najviše pogođena. Naglasila je da države dele zajedničku odgovornost u pogledu efikasne borbe protiv terorizma i radikalnog ekstremizma.

Mediteranske partnere OEBS čine Maroko, Alžir, Tunis, Egipat, Izrael i Jordan. U 2016. godini Grupom za saradnju sa mediteranskim partnerima predsedava Austrija.SAOPŠTENJE

Učešće Republike Srbije na Preglednoj bezbednosnoj konferenciji OEBS u Beču
(28-30. juni 2016. godine)

Godišnja Pregledna konferencija OEBS o bezbednosti održana je u Beču od 28 do 30. juna 2016. godine. Ova godišnja konferencija, koja se redovno održava saglasno odluci Ministarskog saveta OEBS iz decembra 2002. godine, predstavlja najznačajniji skup OEBS-a u prvoj, vojno-političkoj dimenziji.
Na ovom skupu iz Ministarstva spoljnih poslova učestvovao je v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović i šef Misije RS pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču amb. Vuk Žugić, a iz Ministarstva odbrane zastupnik pomoćnika ministra za politiku odbrane i načelnik uprave za organizaciju Sektora za politiku odbrane general-major Slađan Đorđević.
Na otvaranju konferencije razmotreno je pitanje evropske bezbednosti i razmenjena su mišljenja o ključnim bezbednosnim pitanjima i doprinosu OEBS-a u suočavanju sa tim izazovima. Takođe, održane su i posebne sednice posvećene: postizanju bezbednosti i stabilnosti u regionu OEBS u kontekstu razvoja događaja u Ukrajini; razmatranju konfliktnih situacija kojima se bavi OEBS; izazovima koje donose transnacionalne bezbednosne pretnje, poput nekontrolisanih migracija i terorizma; jačanju instrumenata OEBS u prevenciji i upravljanju krizama, kao i postkonfliktnoj rehabilitaciji i kontroli konvencionalnog naoružanja i merama za izgradnju poverenja.

 18.05.2016.

Jelena Vasiljevic, pomoćnica šefa Uprave granične policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, učestvovala je kao uvodničar na četvrtom sastanku Neformalne radne grupe OEBS za migracije, 11 maja 2016.g. u Beču. Ovom prilikom Jelena Vasiljević je predstavila mere koje Republika Srbija preduzima kao odgovor na povećan priliv migranata.14.03.2016.

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji za 2016. godinu

Državljani Republike Srbije koji žele da iskoriste svoje pravo glasanja, mogu se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Austriji. Kontakt informacije i radno vreme Ambasade možete pronaći na internet portalu http://www.vienna.mfa.gov.rs/cir/01.03.2016.

Seminar OEBS o vojnim doktrinama na visokom nivou

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić učestvovao je na seminaru o vojnim doktrinama na visokom nivou koji je, u organizaciji Foruma za bezbednosnu saradnju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, održan od 15-17. februara 2016.g. u Kongresnom centru Hofburg u Beču. Učesnici seminara razmenili su mišljenja o glavnim bezbednosnim rizicima, percepcijama dominantnih pretnji i njihovim mogućim posledicama, promenljivoj prirodi konflikata i operativnim trendovima. Ovo je sedmi seminar pod okriljem OEBS-a na kojem se razgovara o doktrinarnim promenama i njihovom uticaju na odbrambene strukture u Evropi.21.09.2015.

Sportski dogadjaj predsedavajuceg OEBS 2015

U sklopu OEBS tradicije, Stalna misija Republike Srbije pri OEBS organizovala je Sportski dogadjaj predsedavajuceg OEBS, sa kosarkom kao odabranim sportom, imajuci u vidu ovogodisnje Evropsko prvenstvo u kosarci – Eurobasket 2015.

Cilj dogadjaja je bio sirenje medjusobnih veza i unapredjivanje nivoa saradnje izmedju aktera u OEBS, uz stvaranje novih i jacanje vec postojecih prijateljstava.

Sesnaest timova sacinjenih od drzava ucesnica OEBS, Sekretarijata OEBS i Parlamentarne skupstine OEBS takmicili su se u prijateljskoj i zivahnoj atmosferi, a pobednik turnira je tim Crne Gore. Ostali timovi koji su se nasli u “top cetiri” su Srbija, Litvanija i Crna Gora 2.

Ispod cete pronaci slike sa turnira uz koje mozete podeliti uzbudljive trenutke sa ovog sportskog dogadjaja.

foto_1  foto_2  foto_3  foto_4  foto_5  foto_6  foto_7  foto_8  foto_9  foto_10  foto_11  foto_12  foto_1323.06.2015.

Članak MSP I.Dačića na internet portalu "Project Syndicate"30.11.2014.

Učešće Stalne misije RS pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama na 46. Međunarodnom dobrotvornom bazaru u Beču

Tradicionalni 46. Međunarodni dobrotvorni bazar održan je u Beču 28 i 29. novembra o.g. u organizaciji UNWG (United Nations Women’s Guild).

I ove godine Stalna misija Republike Srbije uzela je učešće na dobrotvornom Međunarodnom bazaru i uz pomoć velikog broja donatora i prijatelja iz R. Srbije uspela da se svojim proizvodima i narodnim rukotvorinama predstavi širokoj međunarodnoj javnosti.

Stalnoj misiji RS u ovoj humanitarnoj akciji pomogle su sledeće kompanije: Vinarija Jelić, Vinarija Milanović, Rubin Kruševac, Etno-food, Zdravo Organik, Swisslion, Galerija Milanović i Turistička organizacija Srbije i dr.

Ostvareni prihod je u celini doniran za pomoć ugroženoj deci širom sveta.

 

04.10.2014.

Predstavljeni prioriteti predsedavanja Republike Srbije OEBS u oblasti ljudske dimenzije

Prioriteti predsedavanja Republike Srbije OEBS 2015. godine u oblasti ljudske dimenzije predstavljeni su na posebnom događaju organizovanom na marginama Implementacionog sastanka ljudske dimenzije u Varšavi, 30. septembra o.g. Prioritete su predstavili ambasador Dejan Šahović, šef Radne grupe za predsedavanje OEBS, ambasador Vuk Žugić, stalni predstavnik Republike Srbije pri OEBS i ambasador Sanja Milinković, zamenik šefa Stalne Misije RS pri OEBS. Predstavljanju prioriteta su prisustvovali predstavnici delegacija država učesnica OEBS, među kojima su bili i članovi Misije OEBS u Srbiji (OMIS), kao i predstavnici civilnog društva iz Srbije i drugih država učesnica. Implementacioni sastanak ljudske dimenzije OEBS održan je od 22. septembra do 3. oktobra o.g. u Varšavi. Delegaciju Republike Srbije činili su predstavnici Radne grupe za predsedavanje OEBS Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, predstavnici Stalne Misije Republike Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, kao i drugi predstavnici resornih institucija Republike Srbije (Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Ministarstva kulture, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva unutrašnjih poslova). Delegacija se u svojim brojnim istupanjima osvrnula na aktivnosti državnih organa Republike Srbije u implementaciji obaveza koje proističu iz dokumenata OEBS. Kao budući predsedavajući, delegacija je isticala preporuke za ukupno unapređenje rada OEBS i jačanje saradnje svih država učesnica u sveobuhvatnoj zaštiti ljudskih prava u regionu OEBS. Predstavnice Ministarstva omladine i sporta, Koordinacionog tela Vlade RS za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti su, u saradnji sa OMIS, predstavile napredak i iskustva Srbije u relevantnim oblastima svog rada.

Prioritete predsedavanja RS u oblasti ljudske dimenzije možete preuzeti ovde

MISIJA OEBS-A U SRBIJIVesti
Državni sekretar Tončev posetio Stalnu misiju R. Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču (15.05.2020)
Ambasador Filipović i general-major Mojsilović na Godišnjoj preglednoj bezbednosnoj konferenciji OEBS
Uloga Sporazuma o pod-regionalnoj kontroli naoružanja u izgradnji poverenja na Zapadnom Balkanu
Doprinos bezbednosnih snaga u upravljanju velikih migracionih tokova – Zajedničko zasedanje Foruma za bezbednosnu saradnju i Stalnog saveta OEBS
Demokratska kontrola bezbednosnih snaga i uloga Parlamenta
Regionalni napori u borbi protiv nezakonite trgovine streljačkim i lakim naoružanjem u Jugoistočnoj Evropi
Uloga vojske u implementaciji Rezolucije SB UN o ženama, miru i bezbednosti 1325 razmatrana na zasedanju Foruma za bezbednosnu saradnju OEBS
Na početku predsedavanja Forumom za bezbednosnu saradnju OEBS, Srbija najavljuje suštinsku raspravu o najvažnijim bezbednosnim pitanjima
PREDSEDAVANJE SRBIJE FORUMOM za BEZBEDNOSNU SARADNJU OEBS
Učešće Republike Srbije na sastanku Strukturalnog dijaloga u okviru OEBS-a.
Otvoreni konkurs za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću u Beogradu
60. zasedanje Komisije za opojne droge (CND)
Predstavljanje projekta CASM na Forumu za bezbednosnu saradnju
Učešće Stalne misije Republike Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču na UN humanitarnom bazaru
- VAŽNO -
Mediteranska konferencija OEBS - Mladi severno i južno od Sredozemnog mora: Suočavanje sa bezbednosnim izazovima i poboljšavanje prilika
SAOPŠTENJE
18.05.2016.
14.03.2016.
01.03.2016.
21.09.2015.
23.06.2015.
30.11.2014.
Arhiva vesti