Content Management Powered by CuteNews
СТАЛНА МИСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРИ ОЕБС И ДРУГИМ МЕЂУНАРОДНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА - БЕЧ
| |     latinica | english  
Насловна
Државни секретар Тончев обишао Сталну мисију Р. Србије при ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу (15.05.2020)

 Државни секретар Министарства спољних послова Ивица Тончев, задужен за надзор рада дипломатско-конзуларне мреже Републике Србије, обишао је Сталну мисију Р. Србије при ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу и упознао се са начином рада Мисије у ванредним околностима, изазваним пандемијом заразне болести COVID-19.

 Државни секретар Тончев разговарао је са сталном представницом Р. Србије при ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу, амб. Роксандом Нинчић, о нормализацији радног процеса Мисије након укидања ванредног стања у Р. Србији, а у складу са здравственом ситуацијом, прописима и епидемиолошким мерама у Аустрији, и понудио сву неопходну помоћ Министарства спољних послова у даљој примени превентивних мера које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19 након укидања ванредног стања. КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ

У складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести COVID-19, Министарство спољних послова препоручује држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да сва путовања у Републику Србију која нису неопходна одложе до даљег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19.Министар Дачић учествовао на Министарском савету ОЕБС-а у Братислави, 5-6. децембра 2019. године

Иступање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на 26. Министарском савету ОЕБС у Братислави, 5-6. децембра 2019. године:

 

„Екселенције,

Поштоване колеге,

Даме и господо,

Приближавамо се крају још једне у низу година током које је наша Организација била суочена са озбиљним и нагомиланим проблемима. Упркос неуморним напорима словачког и претходних председавања да државе учеснице укључе у суштински дијалог који би водио јачању наше Организације и њеном ефикаснијем деловању, а самим тим и повећају безбедност у региону ОЕБС-а, овај циљ је још увек далеко, а „динамика Организације" – дозволите ми да цитирам председавајућег Лајчака - није онаква какву желимо. Добар почетак у проналажењу пута за излазак из ове компликоване ситуације би био да државе учеснице прихвате да није неопходно да сви имамо исте погледе на постојеће проблеме и изазове, али да морамо поштовати наше различитости, показати отвореност да у доброј вери приступимо дијалогу и тежимо компромис у отклањању или бар смањењу безбедносних ризика. Не смемо се одрећи дипломатије, јер то отвара врата сукобима.

Наредна године је симболична из неколико разлога. Обележавамо 75 година од завршетка Другог светског рата, чије лекције не смемо заборавити. Као представник земље која је поднела изузетне жртве у борби против нацизма, имам посебну одговорност и обавезу да нагласим да се ужаси Другог светског рата више никад, ни у једном облику не смеју поновити. С тим у вези, морална обавеза свих нас је да се заједнички боримо против било каквих покушаја релативизације догађаја из Другог светског рата – који се нажалост и данас дешавају на простору ОЕБС-а. У том смислу, Србија посебно подржава усвајање Министарске декларација поводом 75-годишњице завршетка Другог светског рата, чији је била ко-спонзор.

Наредне године, такође, обележавамо усвајање најзначајнијих докумената ОЕБС-а којима су не само постављени темељи наше Организације, већ је и учвршћен међународни поредак, настао након Другог светског рата. Поред обележавања 20 година од усвајања Повеље о европској безбедности, наредне године обележавамо и 45 година од усвајања Хелсиншког завршног акта, који је дефинисао 10 основних принципа регулисања односа између држава, попут једнакости између држава, поштовања територијалног интегритета и суверенитета, неповредивост међународно признатих граница, решавања свих спорова мирним путем кроз обострано прихватљива решења.

Дозволите ми да се накратко осврнем и на ситуацију на Западном Балкану, који је у овом тренутку дубоко разочаран не само успоравањем, већ застојем процеса проширења ЕУ. Оваква ситуација шаље лошу поруку државама региона и погодује јачању радикализма, као и јачању унилатерализма у решавању заједничких проблема.

Дубоко верујем да је, једино кроз компромис, флексибилност и спремност да се уваже и интереси других, а не само сопствени, могуће доћи до одрживих решења за проблеме који су присутни у региону.

И поред оваквог приступа Републике Србије, морам да укажем да је дијалог Београда и Приштине блокиран већ дуже од годину дана. Приштински политичари су својим неодговорним, унилатералним потезима, попут увођења такси од 100 посто на робу из централне Србије, не само угрозили опстанак и права српске заједнице на КиМ и прекршили регионални CEFTA споразум о слободној трговини, већ су онемогућили постизање компромисног и одрживог решења са којим се ни једна страна не би осећала као победник или побеђени. У циљу проналажења оваквог решења, очекујемо да и међународна заједница утиче на нове приштинске власти да укину ову једнострану меру и да се у доброј вери врати дијалогу као једином начину за решавање проблема у Покрајини.

Хвала!"Амбасадор Филиповић и генерал-мајор Мојсиловић на Годишњој прегледној безбедносној конференцији ОЕБС

Делегација Републике Србије, коју су предводили в.д. помоћника  министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић и помоћник министра одбране за политику одбране генерал-мајор Милан Мојсиловић, учествовала је на Годишњој прегледној безбедносној конференцији ОЕБС, одржаној од 26. до 28. јуна у Бечу.
 
Ова конференција се одржава сваке године, сагласно одлуци Министарског савета из децембра 2002. године и представља најзначајнији скуп ОЕБС-а у политичко-војној димензији.
 
У току тродневног рада размотрена су питања европске безбедности и размењена мишљења о кључним безбедносним изазовима  и доприносу који даје ОЕБС у суочавању са  њима. Одржане су посебне сесије посвећене обезбеђивању стабилности у региону ОЕБС-а у контексту развоја ситуације у Украјини; изградњи безбедности и поверења у региону ОЕБС-а, структурном  дијалогу; управљању кризама и постконфликтној рехабилитацији, контроли наоружања и изазовима које доносе миграције и транснационалне претње.


 
Амбасадор Филиповић и генерал Мојсиловић учествовали су и излагали приликом отварања скупа и на сесијама посвећеним структуралном  дијалогу, контроли наоружања и изазовима које доносе миграције и транснационалне претње, као и тероризам. 

 Улога Споразума о под-регионалној контроли наоружања у изградњи поверења на Западном Балкану

 

Постигнути резултати Споразума о под-регионалној контроли наоружања разматрани су на састанку Форума за Безбедносну сарадњу 25. октобра 2017. године у Бечу. Споразум служи као оквир за сарадњу БиХ, Хрватске, Црне Горе и Србију у промовисању мира и стабилности у региону.

 

Бранимир Филиповић, помоћник министра спољних послова за безбедносну политику, истакао је да Споразум представља значајан додатни фактор у контексту консолидације помирења, безбедности и стабилности у региону. Такође је изјавио да Споразум представља успешан модел пост-конфликтне рехабилитације, који може бити искоришћен у решавању конфликата у другим регионима ОЕБС, под условом да све стране конфликта покажу спремност за спровођење постигнутих договора.

 

Филиповић је такође подвукао да су постигнути успеси у оквиру режима контроле наоружања, резултат првенствено политичке воље држава потписница да се достигну циљеви дефинисани у Споразуму. Указао је на значајну ОЕБС-а и подршку пружену од стране држава Контакт-групе – САД, Руске Федерације, Велике Британије, Француске, Немачке и Италије. Ове земље, које деле статус верификатора, настављају да прате имплементацију Споразума.

 

Оквир за преговоре о Споразуму о под-регионалној контроли наоружања, потписаном 1996. године, успостављен је на основу Члана IV, Анекса 1-Б Дејтонског мировног споразума, те је познатији као Споразум о Члану IV. Главне одредбе Споразума ограничавају набавку пет категорија наоружања, укључујући тенкове, артиљеријско наоружање (преко калибра 75мм), оклопна возила, борбене авионе и борбене хеликоптере.

 Допринос безбедносних снага у управљању великих миграционих токова – Заједничко заседање Форума за безбедносну сарадњу и Сталног савета ОЕБС

 

Беч, 18. октобар 2017. године – Улога безбедносних снага у подршци националним Владама у управљању миграционих криза била је фокус данашње дебате Форума за безбедносну сарадњу, организованим под председавањем Србије.

 

Говорници су нагласили значај консолидованих напора безбедносних снага у регулацији миграције, посебно у контексту борбе против транс-националних претњи као што је кријумчарење људи на миграционим рутама. Такође су указали да миграциони токови, када се не управљају у складу са принципима људских права, на свеобухватан и координисан начин, имају потенцијал да подрију међународну сарадњу, стабилност и безбедност.

 

Владимир Ребић, генерални директор Полиције Р.Србије, истакао је да би одговор у управљању миграционим токовима требало да буде снажан - на националном, регионалном, Европском и међународном нивоу, кроз међусобну сарадњу и пружање помоћи. Ребић је указао да Влада Србије тренутно настоји да изађе у сусрет потребама великог броја избеглица у земљи, на ефикасан и хуман начин.

 

 

Влада Србије је 2015. године развила нацрт акционог плана као одговор на повећан прилив избеглица и миграната, којим су идентификоване релевантне институције и организације, конкретни задаци, мере и активности које је потребно спровести, као и алокација потребних ресурса за решавање овог питања.Демократска контрола безбедносних снага и улога Парламента

Парламентарни надзор безбедносних снага и начини решавања изазова његове имплементације били су фокус заседања Форума за безбедносну сарадњу одржаног у оквиру српског председавања, 27. септембра, у Бечу.

Марија Обрадовић, шеф Комитета за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије, указала је да је за процес имплементације демократске контроле потребно време и напор.

У Србији, одговорност за надзор војске и полиције почива у оквиру скупштинског Комитета за одбрану и унутрашња питања, док је парламентарна контрола безбедносних служби додељена засебном Комитету - оба установљена 2012. године. Обрадовић је истакла да су две недавно установљене праксе ојачале надзор Скупштине Србије, наиме одржавање редовних брифинга Комитета од стране министара, као и јавних расправа.

 

 

Током протекле четири године, успостављена је пракса редовног присуства министара унутрашњих послова и одбране пред комитетима, који се уједно и уживо емитују на интернет порталу Скупштине Србије.

Са друге стране, Обрадовић је нагласила да је ситуација другачија у вези са Комитетом за контролу безбедносних служби, с обзиром да су ове сесије затворене за јавност.

„Највећи изазов јесте успостављање баланса између потребе да рад скупштинских комитета буде транспарентан и потребе да се заштите поверљиве информације, од значаја за националну безбедност“, изјавила је Обрадовић.Регионални напори у борби против незаконите трговине стрељачким и лаким наоружањем у Југоисточној Европи

Беч, 20. септембра

 

Учесници 862. заседања Форума за безбедносну сарадњу под председавањем Републике Србије разговарали су о регионалним напорима у борби против незаконите трговине стрељачким и лаким наоружањем у Југоисточној Европи.

 

 

 

Александар Радомировић, начелник Одељења за форензику Министарства унутрашњих послова Србије представио је национални правни оквир и резултате полиције у спречавању кријумчарења стрељачког и лаког наоружања. Слободан Бошковић је говорио о активностима Центра за контролу стрељачког и лаког наоружања у југоисточној и источној Европи (SEESAC) у региону. Аналитичар Еуропола Мартин фан дер Меј, поделио је искуства Организације у области сарадње са надлежним властима у државама учесницама ОЕБС.

 

Њихове интересантне и стимулативне презентације подстакле су активну дебату на састанку.Улога војске у имплементацији Резолуције СБ УН о женама, миру и безбедности 1325 разматрана на заседању Форума за безбедносну сарадњу ОЕБС

Беч, 13. септембар 2017. године – Војска игра значајну улогу у имплементацији Резолуције 1325 кроз повећавање заступљености жена у оружаним снагама и кроз повећање њихове улоге у конфликтним и мировним операцијама, нагласили су говорници на заседању Форума за безбедносну сарадњу ОЕБС које је одржано данас у организацији српског председавања.

 

 

Отварајући заседање, Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Зоран Ђорђевић, најавио је да је Србија започела имплементацију другог Националног акционог плана за примену Резолуције СБ УН 1325 о Женама, миру и безбедности за период 2017-2020, који је усвојен у мају ове године.

 

Други НАП “садржи активности усмерене ка спречавању насиља над женама у мултинационалним операцијама, у конфликтној и пост-конфликтној рехабилитацији друштва, као и у кризним и ванредним ситуацијама”, изјавио је Ђорђевић. Додао је и да нови НАП предвиђа координаторе задужене за имплементацију Плана на свим нивоима. “Нека министарства, укључујући Министарство одбране, за ово су одредили не само људска, већ и финансијска средства”, указао је Ђорђевић.

 

 “Влада Републике Србије је посвећена заштити права жена и промовисању циљева Резолуције СБ УН 1325 у Србији, као и на међународном нивоу”, нагласио је министар.На почетку председавања Форумом за безбедносну сарадњу ОЕБС, Србија најављује суштинску расправу о најважнијим безбедносним питањима

Беч, 06. септембар 2017 – Србија ће се трудити да ојача фокус ОЕБС на политичко- војну безбедност кроз разговоре и консултације о безбедности и стабилности у региону ОЕБС, изјавио је први потпредседник Владе и министар спољних послова у Влади Републике Србије Ивица Дачић на отварању прве седнице Форума за безбедносну сарадњу под српским председавањем данас у Бечу.

Дачић је нагласио се регион суочава с бројним изазовима, као што су растућа радикализација и тероризам, кретања миграната и избеглица, злоупотреба информационо-комуникационих технологија и кријумчарење људи, дроге и оружја, који угрожавају укупну безбедносну ситуацију у Европи.

„Док ОЕБС и даље трага како најбоље да одговори на те изазове, јасно је да се с њима успешно може суочити само кроз заједничке напоре држава учесница“, изјавио је Дачић.

У вези са структуралним дијалогом, који је покренут да би се побољшало разумевање актуелних и будућих изазова у региону ОЕБС, изразио је наду да ће га „државе учеснице прихватити као метод за деескалацију тензија“ и најавио за октобар специјални заједнички састанак Форума и Сталног савета ОЕБС на ову тему.

Дачић је рекао да ће током председавања Форумом Србија наставити напоре за повећавање заступљености жена у оружаним снагама, с посебним фокусом на улогу сектора одбране у примени резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација о женама, миру и безбедности.

Током српског председавања Форумом, расправљаће се и о контроли конвенционалног наоружања и мерама за изградњу поверења и безбедности; регионалним напорима за сузбијање незаконите трговине стрељачким и лаким наоружањем; помоћи снага безедности цивилним властима у мигрантској кризи и улози парламената у контроли оружаних и снага безбедности. Посебан састанак биће посвећен пројектима ОЕБС у области стрељачког и лаког наоружања и залиха конвенционалне муниције.

 ПРЕДСЕДАВАЊЕ СРБИЈЕ ФОРУМОМ за БЕЗБЕДНОСНУ САРАДЊУ ОЕБС

Република Србија ће до краја године председавати Форумом за безбедносну сарадњу Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС). Форум је најважније место за разматрање војно-политичких аспеката безбедности у оквиру ОЕБС. Циљ Форума је јачање војне безбедности, стабилности и сарадње у Европи, као и примена мера за изградњу поверења кроз дискусије међу земљама-учесницама ОЕБС.

 

Као председавајућа, Србија је посвећена отвореном дијалогу о темама на дневном реду Форума за безбедносну сарадњу. У сарадњи са Тројком, Секретаријатом и председавањем ОЕБС припремљен је богат, разноврстан и балансиран програм рада са фокусом на јачање војно-политичке безбедности у региону ОЕБС кроз серију безбедносних дијалога. Њихов циљ је размена мишљења, идеја и искустава о унапређењу стабилности, у духу инклузивности, транспарентности и сарадње.

 

Председавање Србије Форумом ће 06. септембра отворити први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.Учешће Републике Србије на састанку Структуралног дијалога у оквиру ОЕБС-а.

Беч, 7 април 2017. године

Вршилац дужности помоћника министра за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић предводио је делегацију Министарства спољних послова на првом тематском састанку Структуралног дијалога о актелним и будућим безбедносним изазовима и ризицима у региону ОЕБС-а, који је одржан у Бечу,  7. априла 2017. године. Тема овог састанка се односила на „Сагласна и супростављена поимања претњи у региону ОЕБС-а“.

На министарском састанку ОЕБС, који је одржан у Хамбургу, децембра 2016. године, министри 57 држава учесница ОЕБС су се сагласили да се отпочне са овим структуралним дијалогом, усвајајући Декларацију („од Лисабона до Хамбурга“) поводом 20 година успостављања оквира ОЕБС-а за контролу наоружања.   

Учествујући на овом скупу, амбасадор Филиповић је истакао да Република Србија подржава Структурални дијалог који на осмишљен, транспарентан и инклузиван начин треба да отвори врата суштинским и продуктивним разговорима о питањима сузбијања безбедносних ризика у региону ОЕБС-а, као и да буде инструмент за изградњу поверења и јачања сарадње држава учесница ОЕБС-а у овој области.  Отворени конкурс за спомен-обележје Зорану Ђинђићу у Београду

http://www.osce-vienna.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Tender_-_Zoran_Djindjic_spomenik.pdf60. заседање Комисије за опојне дроге (CND)

Од 13-17. марта 2017. године, у Бечу, одржано је 60. заседање Комисије за опојне дроге. Делегација Републике Србије имала је активно учешће на састанку, као и у пратећим догађајима одржаним на маргинама конференције.Представљање пројекта CASM на Форуму за безбедносну сарадњу

Заседање Форума за безбедносну сарадњу (FSC) Организације за безбедност и сарадњу у Европи (OSCE), у чијем раду учествује 57 земаља, одржано је 30. новембра у Бечу. На форуму су, између осталог, представљени резултати у досадашњој реализацији Програма за управљање залихама конвенционалне муниције (CASM) у Републици Србији које је представио генерал-мајор Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије, који је и председавајући Извршног одбора програма CASM.Учешће Сталне мисије Републике Србије при ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу на УН хуманитарном базару

 

Стална мисија Републике Србије при ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу и ове године је учествовала на УН хуманитарном базару, који се традиционално одржава у седишту Уједињених нација у Бечу.

На овој хуманитарној манифестацији учествовали су представници више од 90 држава, а сав прикупљени новац дониран је у хуманитарне сврхе за помоћ деци оболелој од рака, између осталог и у земљама Југоисточне Европе.

Учешће Републике Србије на овогодишњем УН базару својим донацијама подржале су бројне домаће компаније (Атлантик група – Бакина тајна, Јафа, Кафетерија, Подрум Радовановић, Винарија Ковачевић, Интерсистем и др). Поред хуманитарног карактера ове манифестације, представљањем домаћих производа заједнички смо допринели бољој промоцији наше државе у свету.- ВАЖНО -

ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Медитеранска конференција ОЕБС - Млади северно и јужно од Средоземног мора: Суочавање са безбедносним изазовима и побољшавање прилика

Медитеранска конференција ОЕБС са темом Млади северно и јужно од Средоземног мора: суочавање са безбедносним изазовима и побољшавање прилика одржана је 5-6. октобра у Бечу. На конференцији су размотрени улога и положај младих у борби против тероризма и насилног екстремизма, као и њихова заштита у контексту мигрантске кризе.

Делегацију Србије предводила је амбасадор Роксанда Нинчић, политички директор Министарства спољних послова, која је подсетила да су теме овогодишње Медитеранске конференције биле високо на листи приоритета нашег председавања ОЕБС 2015, односно нашег председавања Медитеранском Контакт групом током 2014. године. Истакла је да акутелни безбедносни изазови данас можда више него икада указују на повезаност између дешавања на Медитерану и стабилности у региону ОЕБС, а да су управо млади популација која је највише погођена. Нагласила је да државе деле заједничку одговорност у погледу ефикасне борбе против тероризма и радикалног екстремизма.

Медитеранске партнере ОЕБС чине Мароко, Алжир, Тунис, Египат, Израел и Јордан. У 2016. години Групом за сарадњу са медитеранским партнерима председава Аустрија.

 САОПШТЕЊЕ

Учешће Републике Србије на Прегледној безбедносној конференцији ОЕБС у Бечу
(28-30. јуни 2016. године)

Годишња Прегледна конференција ОЕБС о безбедности одржана је у Бечу од 28 до 30. јуна 2016. године. Ова годишња конференција, која се редовно одржава сагласно одлуци Министарског савета ОЕБС из децембра 2002. године, представља најзначајнији скуп ОЕБС-а у првој, војно-политичкој димензији.
На овом скупу из Министарства спољних послова учествовао је в.д. помоћника министра за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић и шеф Мисије РС при ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу амб. Вук Жугић, а из Министарства одбране заступник помоћника министра за политику одбране и начелник управе за организацију Сектора за политику одбране генерал-мајор Слађан Ђорђевић.
На отварању конференције размотрено је питање европске безбедности и размењена су мишљења о кључним безбедносним питањима и доприносу ОЕБС-а у суочавању са тим изазовима. Такође, одржане су и посебне седнице посвећене: постизању безбедности и стабилности у региону ОЕБС у контексту развоја догађаја у Украјини; разматрању конфликтних ситуација којима се бави ОЕБС; изазовима које доносе транснационалне безбедносне претње, попут неконтролисаних миграција и тероризма; јачању инструмената ОЕБС у превенцији и управљању кризама, као и постконфликтној рехабилитацији и контроли конвенционалног наоружања и мерама за изградњу поверења.

 18.05.2016.

Јелена Васиљевић, помоћница шефа Управе граничне полиције у Министарству унутрашњих послова Републике Србије, учествовала је као уводничар на четвртом састанку Неформалне радне групе ОЕБС за миграције, 11 маја 2016.г. у Бечу. Овом приликом Јелена Васиљевић је представила мере које Република Србија предузима као одговор на повећан прилив миграната.14.03.2016.

Парламентарни и локални избори у Србији за 2016. годину

Држављани Републике Србије који желе да искористе своје право гласања, могу се обратити Амбасади Републике Србије у Аустрији. Контакт информације и радно време Амбасаде можете пронаћи на интернет порталу http://www.vienna.mfa.gov.rs/cir/01.03.2016.

Семинар ОЕБС о војним доктринама на високом нивоу

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић учествовао је на семинару о војним доктринама на високом нивоу који је, у организацији Форума за безбедносну сарадњу Организације за европску безбедност и сарадњу, одржан од 15-17. фебруара 2016.г. у Конгресном центру Хофбург у Бечу. Учесници семинара разменили су мишљења о главним безбедносним ризицима, перцепцијама доминантних претњи и њиховим могућим последицама, променљивој природи конфликата и оперативним трендовима. Ово је седми семинар под окриљем ОЕБС-а на којем се разговара о доктринарним променама и њиховом утицају на одбрамбене структуре у Европи.21.09.2015.

Спортски догађај председавајућег ОЕБС 2015

         

У склопу традиције ОЕБС, Стална мисија Републике Србије при ОЕБС организовала је Спортски догађај председавајућег ОЕБС, са кошарком као одабраним спортом, имајући у виду овогодишње Европско првенство у кошарци – Еуробаскет 2015.

Циљ догађаја је био ширење међусобних веза и унапређивање нивоа сарадње између актера у ОЕБС, уз стварање нових и јачање већ постојећих пријатељстава.

Шеснаест тимова сачињених од држава учесница ОЕБС, Секретаријата ОЕБС и Парламентарне скупштине ОЕБС такмичили су се у пријатељској и живахној атмосфери, а победник турнира је тим Црне Горе. Остали тимови који су се нашли у “топ четири” су Србија, Литванија и Црна Гора 2.

Испод ћете пронаћи слике са турнира уз које можете поделити узбудљиве тренутке са овог спортског догађаја.

фото_1  фото_2  фото_3  фото_4  фото_5  фото_6  фото_7  фото_8  фото_9  фото_10  фото_11  фото_12 фото-1323.06.2015.

Чланак МСП И.Дачића на интернет порталу "Project Syndicate"30.11.2014.

Учешће Сталне мисије РС при ОЕБС и другим међународним организацијама на 46. Међународном добротворном базару у Бечу

Традиционални 46. Међународни добротворни базар одржан је у Бечу 28 и 29. новембра о.г. у организацији UNWG (United Nations Women’s Guild).

И ове године Стална мисија Републике Србије узела је учешће на добротворном Међународном базару и уз помоћ великог броја донатора и пријатеља из Р. Србије успела да се својим производима и народним рукотворинама представи широкој међународној јавности.

Сталној мисији РС у овоj хуманитарној акцији помогле су следеће компаније: Винарија Јелић, Винарија Милановић, Рубин Крушевац, Etno-food, Здраво Органик, Swisslion, Галерија Милановић и Туристичка организација Србије и др.

Остварени приход је у целини дониран за помоћ угроженој деци широм света.

 

04.10.2014.

Представљени приоритети председавања Републике Србије ОЕБС  у области људске димензије

Приоритети председавања Републике Србије ОЕБС 2015. године у области људске димензије представљени су на посебном догађају организованом на маргинама Имплементационог састанка људске димензије у Варшави, 30. септембра о.г. Приоритете су представили амбасадор Дејан Шаховић, шеф Радне групе за председавање ОЕБС, амбасадор Вук Жугић, стални представник Републике Србије при ОЕБС, и амбасадор Сања Милинковић, заменик шефа Сталне Мисије РС при ОЕБС. Представљању приоритета су присуствовали представници делегација држава учесница ОЕБС, представници институција и других извршних структура ОЕБС, међу којима су били и чланови Мисије ОЕБС у Србији (ОМИС), као и представници цивилног друштва из Србије и других држава учесница. Имплементациони састанак људске димензије ОЕБС одржан је од 22. септембра до 3. октобра о.г. у Варшави. Делегацију Републике Србије чинили су представници Радне групе за председавање ОЕБС Министарства спољних послова Републике Србије, представници Сталне Мисије Републике Србије при ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу, као и други представници ресорних институција Републике Србије (Канцеларије за људска и мањинска права, Министарства културе, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства унутрашњих послова). Делегација се у својим бројним иступањима осврнула на активности државних органа Републике Србије у имплементацији обавеза које проистичу из докумената ОЕБС. Као будући председавајући, делегација је истицала препоруке за укупно унапређење рада ОЕБС и јачање сарадње свих држава учесница у свеобухватној заштити људских права у региону ОЕБС. Представнице Министарства омладине и спорта, Координационог тела Владе РС за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу и Поверенице за заштиту равноправности су, у сарадњи са ОМИС, представиле напредак и искуства Србије у релевантним областима свог рада.

Приоритете председавања РС у области људске димензије можете преузети овде.

 

МИСИЈА ОЕБС-А  У СРБИЈИВести
Државни секретар Тончев обишао Сталну мисију Р. Србије при ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу (15.05.2020)
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Министар Дачић учествовао на Министарском савету ОЕБС-а у Братислави, 5-6. децембра 2019. године
Амбасадор Филиповић и генерал-мајор Мојсиловић на Годишњој прегледној безбедносној конференцији ОЕБС
Улога Споразума о под-регионалној контроли наоружања у изградњи поверења на Западном Балкану
Допринос безбедносних снага у управљању великих миграционих токова – Заједничко заседање Форума за безбедносну сарадњу и Сталног савета ОЕБС
Демократска контрола безбедносних снага и улога Парламента
Регионални напори у борби против незаконите трговине стрељачким и лаким наоружањем у Југоисточној Европи
Улога војске у имплементацији Резолуције СБ УН о женама, миру и безбедности 1325 разматрана на заседању Форума за безбедносну сарадњу ОЕБС
На почетку председавања Форумом за безбедносну сарадњу ОЕБС, Србија најављује суштинску расправу о најважнијим безбедносним питањима
ПРЕДСЕДАВАЊЕ СРБИЈЕ ФОРУМОМ за БЕЗБЕДНОСНУ САРАДЊУ ОЕБС
Учешће Републике Србије на састанку Структуралног дијалога у оквиру ОЕБС-а.
Отворени конкурс за спомен-обележје Зорану Ђинђићу у Београду
60. заседање Комисије за опојне дроге (CND)
Представљање пројекта CASM на Форуму за безбедносну сарадњу
Учешће Сталне мисије Републике Србије при ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу на УН хуманитарном базару
- ВАЖНО -
Медитеранска конференција ОЕБС - Млади северно и јужно од Средоземног мора: Суочавање са безбедносним изазовима и побољшавање прилика
САОПШТЕЊЕ
18.05.2016.
14.03.2016.
01.03.2016.
21.09.2015.
23.06.2015.
30.11.2014.
Архива вести