Content Management Powered by CuteNews
СТАЛНА МИСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРИ ОЕБС И ДРУГИМ МЕЂУНАРОДНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА - БЕЧ
| |     latinica | english  
Насловна

 
Адреса
Bartensteingasse 4, Top 14-15
1010 БЕЧ
АУСТРИЈА
Телефон: + 431 / 714-13-45
Факс: + 431 / 714-13-41
E-mail: mission.vienna@mfa.rs

 


Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Добродошли!

ПРЕДСЕДАВАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ОЕБС 2015

Завршна реч Њ. Е. господина Ивице Дачића, у својству председавајућег ОЕБС, првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије на МС ОЕБС. 04. децембра 2015, у Београду

Поздравна реч амбасадора

Поштовани посетиоци,


Задовољство ми је да Вам пожелим добродошлицу на интернет страници Сталне мисије Републике Србије при Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и другим међународним организацијама у Бечу.


Наш задатак је да представљамо и заступамо интересе Републике Србије у ОЕБС и у другим међународним организацијама као што су Центар Уједињених нација у Бечу, Међународна агенција за атомску енергију (IAEA), UNIDO, Припремна комисија за Организацију за свеобухватну забрану нуклеарних проба (CTBTO) и др.


После успешног председавања ОЕБС 2015. године настављамо са нашим активним деловањем у Организацији.


Надамо се да ћете на овој интернет страници пронаћи најважније информације о нашим активностима.


Са наше стране, спремни смо да одговоримо на сва питања у вези са нашим радом у Бечу.


Захваљујемо се на интересовању,

Амбасадор
Роксанда Нинчић,
Шеф Сталне мисије и стални представник Републике Србије

 

Фотографски пприказ Србије: аутор Драгољуб Замуровић

  АКТУЕЛНОСТИ ИЗ МИСИЈЕ
 
Амбасадор Филиповић и генерал-мајор Мојсиловић на Годишњој прегледној безбедносној конференцији ОЕБС

Делегација Републике Србије, коју су предводили в.д. помоћника  министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић и помоћник министра одбране за политику одбране генерал-мајор Милан Мојсиловић, учествовала је на Годишњој прегледној безбедносној конференцији ОЕБС, одржаној од 26. до 28. јуна у Бечу.
 
Ова конференција се одржава сваке године, сагласно одлуци Министарског савета из децембра 2002. године и представља најзначајнији скуп ОЕБС-а у политичко-војној димензији.
 
У току тродневног рада размотрена су питања европске безбедности и размењена мишљења о кључним безбедносним изазовима  и доприносу који даје ОЕБС у суочавању са  њима. Одржане су посебне сесије посвећене обезбеђивању стабилности у региону ОЕБС-а у контексту развоја ситуације у Украјини; изградњи безбедности и поверења у региону ОЕБС-а, структурном  дијалогу; управљању кризама и постконфликтној рехабилитацији, контроли наоружања и изазовима које доносе миграције и транснационалне претње.


 
Амбасадор Филиповић и генерал Мојсиловић учествовали су и излагали приликом отварања скупа и на сесијама посвећеним структуралном  дијалогу, контроли наоружања и изазовима које доносе миграције и транснационалне претње, као и тероризам. 

 


Улога Споразума о под-регионалној контроли наоружања у изградњи поверења на Западном Балкану

 

Постигнути резултати Споразума о под-регионалној контроли наоружања разматрани су на састанку Форума за Безбедносну сарадњу 25. октобра 2017. године у Бечу. Споразум служи као оквир за сарадњу БиХ, Хрватске, Црне Горе и Србију у промовисању мира и стабилности у региону.

 

Бранимир Филиповић, помоћник министра спољних послова за безбедносну политику, истакао је да Споразум представља значајан додатни фактор у контексту консолидације помирења, безбедности и стабилности у региону. Такође је изјавио да Споразум представља успешан модел пост-конфликтне рехабилитације, који може бити искоришћен у решавању конфликата у другим регионима ОЕБС, под условом да све стране конфликта покажу спремност за спровођење постигнутих договора.

 

Филиповић је такође подвукао да су постигнути успеси у оквиру режима контроле наоружања, резултат првенствено политичке воље држава потписница да се достигну циљеви дефинисани у Споразуму. Указао је на значајну ОЕБС-а и подршку пружену од стране држава Контакт-групе – САД, Руске Федерације, Велике Британије, Француске, Немачке и Италије. Ове земље, које деле статус верификатора, настављају да прате имплементацију Споразума.

 

Оквир за преговоре о Споразуму о под-регионалној контроли наоружања, потписаном 1996. године, успостављен је на основу Члана IV, Анекса 1-Б Дејтонског мировног споразума, те је познатији као Споразум о Члану IV. Главне одредбе Споразума ограничавају набавку пет категорија наоружања, укључујући тенкове, артиљеријско наоружање (преко калибра 75мм), оклопна возила, борбене авионе и борбене хеликоптере.

 


Допринос безбедносних снага у управљању великих миграционих токова – Заједничко заседање Форума за безбедносну сарадњу и Сталног савета ОЕБС

 

Беч, 18. октобар 2017. године – Улога безбедносних снага у подршци националним Владама у управљању миграционих криза била је фокус данашње дебате Форума за безбедносну сарадњу, организованим под председавањем Србије.

 

Говорници су нагласили значај консолидованих напора безбедносних снага у регулацији миграције, посебно у контексту борбе против транс-националних претњи као што је кријумчарење људи на миграционим рутама. Такође су указали да миграциони токови, када се не управљају у складу са принципима људских права, на свеобухватан и координисан начин, имају потенцијал да подрију међународну сарадњу, стабилност и безбедност.

 

Владимир Ребић, генерални директор Полиције Р.Србије, истакао је да би одговор у управљању миграционим токовима требало да буде снажан - на националном, регионалном, Европском и међународном нивоу, кроз међусобну сарадњу и пружање помоћи. Ребић је указао да Влада Србије тренутно настоји да изађе у сусрет потребама великог броја избеглица у земљи, на ефикасан и хуман начин.

 

 

Влада Србије је 2015. године развила нацрт акционог плана као одговор на повећан прилив избеглица и миграната, којим су идентификоване релевантне институције и организације, конкретни задаци, мере и активности које је потребно спровести, као и алокација потребних ресурса за решавање овог питања.

Све вести

 
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова