Content Management Powered by CuteNews
СТАЛНА МИСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРИ ОЕБС И ДРУГИМ МЕЂУНАРОДНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА - БЕЧ
| |     latinica | english  
Насловна

 
Адреса
Bartensteingasse 4, Top 14-15
1010 БЕЧ
АУСТРИЈА
Телефон: + 431 / 714-13-45
Факс: + 431 / 714-13-41
E-mail: mission.vienna@mfa.rs

 


Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Добродошли!

ПРЕДСЕДАВАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ОЕБС 2015

Завршна реч Њ. Е. господина Ивице Дачића, у својству председавајућег ОЕБС, првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије на МС ОЕБС. 04. децембра 2015, у Београду

Поздравна реч амбасадора

Поштовани посетиоци,


Задовољство ми је да Вам пожелим добродошлицу на интернет страници Сталне мисије Републике Србије при Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и другим међународним организацијама у Бечу.


Наш задатак је да представљамо и заступамо интересе Републике Србије у ОЕБС и у другим међународним организацијама као што су Центар Уједињених нација у Бечу, Међународна агенција за атомску енергију (IAEA), UNIDO, Припремна комисија за Организацију за свеобухватну забрану нуклеарних проба (CTBTO) и др.


После успешног председавања ОЕБС 2015. године настављамо са нашим активним деловањем у Организацији.


Надамо се да ћете на овој интернет страници пронаћи најважније информације о нашим активностима.


Са наше стране, спремни смо да одговоримо на сва питања у вези са нашим радом у Бечу.


Захваљујемо се на интересовању,

Амбасадор
Роксанда Нинчић,
Шеф Сталне мисије и стални представник Републике Србије

 

Фотографски пприказ Србије: аутор Драгољуб Замуровић

  АКТУЕЛНОСТИ ИЗ МИСИЈЕ
 
Улога Споразума о под-регионалној контроли наоружања у изградњи поверења на Западном Балкану

 

Постигнути резултати Споразума о под-регионалној контроли наоружања разматрани су на састанку Форума за Безбедносну сарадњу 25. октобра 2017. године у Бечу. Споразум служи као оквир за сарадњу БиХ, Хрватске, Црне Горе и Србију у промовисању мира и стабилности у региону.

 

Бранимир Филиповић, помоћник министра спољних послова за безбедносну политику, истакао је да Споразум представља значајан додатни фактор у контексту консолидације помирења, безбедности и стабилности у региону. Такође је изјавио да Споразум представља успешан модел пост-конфликтне рехабилитације, који може бити искоришћен у решавању конфликата у другим регионима ОЕБС, под условом да све стране конфликта покажу спремност за спровођење постигнутих договора.

 

Филиповић је такође подвукао да су постигнути успеси у оквиру режима контроле наоружања, резултат првенствено политичке воље држава потписница да се достигну циљеви дефинисани у Споразуму. Указао је на значајну ОЕБС-а и подршку пружену од стране држава Контакт-групе – САД, Руске Федерације, Велике Британије, Француске, Немачке и Италије. Ове земље, које деле статус верификатора, настављају да прате имплементацију Споразума.

 

Оквир за преговоре о Споразуму о под-регионалној контроли наоружања, потписаном 1996. године, успостављен је на основу Члана IV, Анекса 1-Б Дејтонског мировног споразума, те је познатији као Споразум о Члану IV. Главне одредбе Споразума ограничавају набавку пет категорија наоружања, укључујући тенкове, артиљеријско наоружање (преко калибра 75мм), оклопна возила, борбене авионе и борбене хеликоптере.

 


Допринос безбедносних снага у управљању великих миграционих токова – Заједничко заседање Форума за безбедносну сарадњу и Сталног савета ОЕБС

 

Беч, 18. октобар 2017. године – Улога безбедносних снага у подршци националним Владама у управљању миграционих криза била је фокус данашње дебате Форума за безбедносну сарадњу, организованим под председавањем Србије.

 

Говорници су нагласили значај консолидованих напора безбедносних снага у регулацији миграције, посебно у контексту борбе против транс-националних претњи као што је кријумчарење људи на миграционим рутама. Такође су указали да миграциони токови, када се не управљају у складу са принципима људских права, на свеобухватан и координисан начин, имају потенцијал да подрију међународну сарадњу, стабилност и безбедност.

 

Владимир Ребић, генерални директор Полиције Р.Србије, истакао је да би одговор у управљању миграционим токовима требало да буде снажан - на националном, регионалном, Европском и међународном нивоу, кроз међусобну сарадњу и пружање помоћи. Ребић је указао да Влада Србије тренутно настоји да изађе у сусрет потребама великог броја избеглица у земљи, на ефикасан и хуман начин.

 

 

Влада Србије је 2015. године развила нацрт акционог плана као одговор на повећан прилив избеглица и миграната, којим су идентификоване релевантне институције и организације, конкретни задаци, мере и активности које је потребно спровести, као и алокација потребних ресурса за решавање овог питања.


Демократска контрола безбедносних снага и улога Парламента

Парламентарни надзор безбедносних снага и начини решавања изазова његове имплементације били су фокус заседања Форума за безбедносну сарадњу одржаног у оквиру српског председавања, 27. септембра, у Бечу.

Марија Обрадовић, шеф Комитета за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије, указала је да је за процес имплементације демократске контроле потребно време и напор.

У Србији, одговорност за надзор војске и полиције почива у оквиру скупштинског Комитета за одбрану и унутрашња питања, док је парламентарна контрола безбедносних служби додељена засебном Комитету - оба установљена 2012. године. Обрадовић је истакла да су две недавно установљене праксе ојачале надзор Скупштине Србије, наиме одржавање редовних брифинга Комитета од стране министара, као и јавних расправа.

 

 

Током протекле четири године, успостављена је пракса редовног присуства министара унутрашњих послова и одбране пред комитетима, који се уједно и уживо емитују на интернет порталу Скупштине Србије.

Са друге стране, Обрадовић је нагласила да је ситуација другачија у вези са Комитетом за контролу безбедносних служби, с обзиром да су ове сесије затворене за јавност.

„Највећи изазов јесте успостављање баланса између потребе да рад скупштинских комитета буде транспарентан и потребе да се заштите поверљиве информације, од значаја за националну безбедност“, изјавила је Обрадовић.

Све вести

 
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова