Content Management Powered by CuteNews
СТАЛНА МИСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРИ ОЕБС И ДРУГИМ МЕЂУНАРОДНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА - БЕЧ
| |     latinica | english  
Насловна
Демократска контрола безбедносних снага и улога Парламента

Парламентарни надзор безбедносних снага и начини решавања изазова његове имплементације били су фокус заседања Форума за безбедносну сарадњу одржаног у оквиру српског председавања, 27. септембра, у Бечу.

Марија Обрадовић, шеф Комитета за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије, указала је да је за процес имплементације демократске контроле потребно време и напор.

У Србији, одговорност за надзор војске и полиције почива у оквиру скупштинског Комитета за одбрану и унутрашња питања, док је парламентарна контрола безбедносних служби додељена засебном Комитету - оба установљена 2012. године. Обрадовић је истакла да су две недавно установљене праксе ојачале надзор Скупштине Србије, наиме одржавање редовних брифинга Комитета од стране министара, као и јавних расправа.

 

 

Током протекле четири године, успостављена је пракса редовног присуства министара унутрашњих послова и одбране пред комитетима, који се уједно и уживо емитују на интернет порталу Скупштине Србије.

Са друге стране, Обрадовић је нагласила да је ситуација другачија у вези са Комитетом за контролу безбедносних служби, с обзиром да су ове сесије затворене за јавност.

„Највећи изазов јесте успостављање баланса између потребе да рад скупштинских комитета буде транспарентан и потребе да се заштите поверљиве информације, од значаја за националну безбедност“, изјавила је Обрадовић.


Верзија за штампу
Вести
Државни секретар Тончев обишао Сталну мисију Р. Србије при ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу (15.05.2020)
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Министар Дачић учествовао на Министарском савету ОЕБС-а у Братислави, 5-6. децембра 2019. године
Амбасадор Филиповић и генерал-мајор Мојсиловић на Годишњој прегледној безбедносној конференцији ОЕБС
Улога Споразума о под-регионалној контроли наоружања у изградњи поверења на Западном Балкану
Допринос безбедносних снага у управљању великих миграционих токова – Заједничко заседање Форума за безбедносну сарадњу и Сталног савета ОЕБС
Демократска контрола безбедносних снага и улога Парламента
Регионални напори у борби против незаконите трговине стрељачким и лаким наоружањем у Југоисточној Европи
Улога војске у имплементацији Резолуције СБ УН о женама, миру и безбедности 1325 разматрана на заседању Форума за безбедносну сарадњу ОЕБС
На почетку председавања Форумом за безбедносну сарадњу ОЕБС, Србија најављује суштинску расправу о најважнијим безбедносним питањима
ПРЕДСЕДАВАЊЕ СРБИЈЕ ФОРУМОМ за БЕЗБЕДНОСНУ САРАДЊУ ОЕБС
Учешће Републике Србије на састанку Структуралног дијалога у оквиру ОЕБС-а.
Отворени конкурс за спомен-обележје Зорану Ђинђићу у Београду
60. заседање Комисије за опојне дроге (CND)
Представљање пројекта CASM на Форуму за безбедносну сарадњу
Учешће Сталне мисије Републике Србије при ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу на УН хуманитарном базару
- ВАЖНО -
Медитеранска конференција ОЕБС - Млади северно и јужно од Средоземног мора: Суочавање са безбедносним изазовима и побољшавање прилика
САОПШТЕЊЕ
18.05.2016.
14.03.2016.
01.03.2016.
21.09.2015.
23.06.2015.
30.11.2014.
Архива вести